Meny Stäng

Linoleumgolv

Det har gått ett antal år då linoleumgolv har betraktats som omoderna och tråkiga. Nu börjar det hela sakta ändras. Många har åter fått upp ögonen för den här typen av golv. Det orättvisa ryktet om att vara trist och omodernt börjar tvättas bort. Inte minst har golvtypen fått ett nytt uppsving i och med alla diskussioner kring miljö och hållbarhet. Linoleum är ett miljövänligt material. Anledningen är att linoleum är en koldioxidneutral produkt. En mycket stor del av råvarorna är dessutom naturliga och golvet är biologiskt nedbrytbart vilket gör att det inte skapar några problem den dagen den nått slutet på sin livstid.

Tre bra skäl att välja linoleumgolv

Att välja ett linoleumgolv av miljömässiga skäl är naturligtvis tänkbart. För de flesta finns det dock mycket annat som också spelar roll. Lyckligtvis är det långt ifrån bara hållbarhetstänk som gör linoleum till ett bra val. Här tittar vi på några av de andra goda skälen till att välja den här typen av golv.

  • Finns i mängder av utseenden vilket gör att det finns något som passar varje hem.
  • Kan få nytt liv om det slipas och vaxas.
  • Bra pris trots hög kvalitet.

Den som behöver mer motivation kan hitta ännu fler skäl online. Där lovordas linoleumgolv rejält. Det faktum att det finns många stilar och utseenden att välja på tilltalar många. Vissa vill ha ett golv som ser ut som ett stengolv. De kanske däremot drar sig för att lägga in ett riktigt stengolv. Ett sådant är hårt och ofta kallt. Det kan dessutom vara riktigt dyrt.

Att välja ett golv av linoleum med ett utseende likt ett stengolv kan då vara ett bra alternativ. Man får de utseendemässiga fördelarna men slipper nackdelarna. Dessutom sparas en hel del pengar. Den som är ute efter ett golv som liknar ett ekgolv eller ett furugolv men vill slippa underhållet kan också välja ett linoleumgolv. Det finns nämligen varianter som ser ut som ek och furu också. Det finns kort sagt linoleumgolv för de allra flesta smaker och inredningsstilar.

Att tänka på

Det finns som nämnts en hel del fördelar med dessa golv. Det finns dock även några saker som är viktiga att tänka på. Ett golv av linoleum tål vatten och annan vätska bättre än ett trägolv. Det betyder inte att golvet är helt okänsligt. Om du spillt någon vätska bör du torka upp den så fort du kan. Låt den inte torka in i golvet. Om vätskan får självtorka och får möjlighet att sjunka in i golvet kan ytskikten förstöras. Golvet blir då känsligare för fläckar. Det gäller även om du låter annan smuts tränga in i golvet. Se därför till att vara noga med städningen. Ha gärna en matta innanför dörren som fångar upp den värsta smutsen och vätan. Dammsug och moppa golvet regelbundet. Ta också reda på vilka rengöringsmedel du kan använda. Vissa starka ämnen kan förstöra ytskiktet. Fläckar kan då mycket lättare uppstå. De går heller inte lika lätt att ta bort. Var därför noga att läsa igenom de riktlinjer som ges när du köper golvet.

Källor:

https://www.golvbranschen.se/rad-riktlinjer/golvguiden/linoleumgolv/
https://www.byggnadsvardstorget.se/golv/linoleumgolv/

https://gds.se/golv/linoleumgolv