Meny Stäng

Parkettgolv

Har du funderat länge över vilken typ av golv du ska välja? Har valet till slut fallit på parkettgolv? Det är lätt att förstå varför. Den här sortens golv är vackra och de är alla unika. De finns i olika träslag och olika färgskiftningar. De kan också vara behandlade på olika sätt vilket påverkar utseendet. Det fina med detta är att det finns parkettgolv som passar in i varje hem. Det spelar egentligen ingen roll om du är ute efter att framhäva husets höga ålder eller om du har ett modernt hem där du vill sätta en hemtrevlig och mysig känsla. Ett parkettgolv är ett bra val oavsett vilket hus du bor i.

Golv för alla

Trägolv är vackra och många tycker att de ger en hemtrevlig känsla. Ett rum kan uppfattas som mer varmt och välkomnande med ett trägolv. Det är några av anledningarna till att många väljer att lägga parkett. Detta är ett tåligt golv som passar lika bra i husets största sovrum som i barnens rum. Även i vardagsrummet är parkettgolv vanligt förekommande. Många som vill skapa en mer traditionell känsla i sitt hem väljer också att lägga parkett i hall och kök. Detta är något som kan väcka viss tvekan hos en del. De är rädda att golvet ska vara alltför känsligt när det kommer till väta och smuts. Dagens parkettgolv är dock av hög kvalitet och behandlade på ett sätt som gör dem tåliga. Trots det är det naturligtvis viktigt att du tar hand om golven på bästa sätt. Du ska naturligtvis inte låta blöta fläckar torka in. Smuts bör också dammsugas bort regelbundet. Alla golv behöver underhållas, så även parkettgolv. Däremot är de lätta att ta hand om och ger ett tidlöst och vackert intryck.

Ett parkettgolv kan se ut på många olika sätt. Många väljer ekgolv. Vissa vill ha dem ljusare, andra naturligt ekfärgade. Vissa föredrar blanka golv medan andra föredrar mattlackerade varianter. Askgolv är också populära. En anledning till att många väljer dem är att hållbarheten är mycket god. Det gör den här typen av golv till ett utmärkt rum i exempelvis barnrummet och vardagsrummet. Det gäller naturligtvis att ta såväl praktiska som estetiska aspekter i beaktning. Det är naturligtvis viktigt att du hittar ett golv som du tycker om utseendemässigt. Det är dock viktigt att du även undersöker dess funktion. Se till att välja extra hållbara golv i de rum där det kommer bli mest slitage. Ett köksgolv måste till exempel hålla för mycket. Även i barnens rum får du räkna med en hel del stötar och slitage.

Lätta att lägga in

Eftersom många betraktar parkettgolv som något gammalmodigt som har funnits otroligt länge, tror många att de här golven ska vara svåra att lägga in. Lyckligtvis stämmer inte detta. Dagens parkettgolv finns i klickmodell. Det gör att du enkelt kan lägga golvet på plats utan att vara expert på renovering och hantverk. Skulle du trots allt behöva hjälp kan du naturligtvis ta hjälp av proffsen. Det är vanligtvis inte många timmars jobb för en yrkesman att få det här golvet på plats.

Källor:

https://www.golvbranschen.se/rad-riktlinjer/tragolv/tragolv-och-deras-egenskaper/vad-klassas-som-parkettgolv
https://www.viivilla.se/inredning/golv/fordelarna-med-parkettgolv/

https://www.expressen.se/leva-och-bo/inredning/vardagsrum/parkettgolv–sa-valjer-du-ratt-golv-hemma/