Meny Stäng

Plastgolv

Är du på jakt efter ett nytt plastgolv till ditt hem? Då har du ett delikat dilemma framför dig. Det finns nämligen ett mycket stort utbud. Det gör att du kan få svårt att bestämma dig. Det är ju egentligen ett väldigt trevligt problem att ha. De stora valmöjligheterna gör att alla kan hitta något som höjer helheten på just deras hem.

Praktiska fördelar

Det finns gott om praktiska skäl att välja ett golv av plast. De här golven är lätta att städa. Just det är en väldigt viktig faktor för många. Många plastgolv har dessutom riktigt bra stegljudsisolering. Detta är också en viktig faktor som bidrar till en hemtrevlig och lugn miljö. Golvet är dessutom mjukt och behagligt att gå på. Detta förutsätter naturligtvis att du har valt ett golv av god kvalitet. Precis som med andra typer av golv finns det en hel del valmöjligheter. Det finns billiga varianter som inte alltid lever upp till de krav du kan tänkas ha.

Vissa prisvärda alternativ kan dock vara riktigt bra. Många låter valet falla på ett vinylgolv. De är tåliga, stänger ute smuts på ett bra sätt och är lätta att städa av. Om de behandlas rätt kan de hålla sig fina och fräscha i många år. Ett bra vinylgolv kan stå emot fukt på ett bra sätt. Däremot gäller det att komma ihåg att de här golven inte är oförstörbara. Man ska till exempel aldrig låta fukt ligga kvar och självtorka. Det kan då gå in i mattan på ett sätt som gör att den på sikt förstörs. Detsamma gäller olika typer av smuts. Så länge du håller efter och städar regelbundet och torkar bort våta fläckar som uppstår brukar det däremot gå bra.

Många utseendemässiga valmöjligheter

Ett plastgolv behöver inte se ut på ett visst sätt. De finns i många utföranden. Vissa ser ut nästan exakt som ett stengolv, andra ger intryck av att vara ett golv av ek eller furu. Det finns också plastgolv med rutmönster och golv som ser ut precis som klinkers. För något årtionde sedan såg den här typen av golv plastiga och billiga ut. Det var lätt att se skillnad jämfört med ett riktigt sten- eller trägolv. Idag är det inte längre så.

Många vinylgolv och andra plastmattor har en design som gör att de lätt kan förväxlas med ett riktigt stengolv eller trägolv . Däremot kräver plastgolvet ofta betydligt mindre underhåll än ett trägolv. Det är också mjukare och varmare att gå på än ett stengolv. Många upplever därför att de får det bästa av båda världar när de väljer ett kvalitativt vinylgolv. Att priset dessutom ofta är väldigt bra ser många naturligtvis som en bonus.

Både köken och hallen är två rum som ställer höga krav på hållbarhet. Det är rum där de flesta familjer tillbringar mycket tid. Det spills och ibland råkar någon gå in med skor. Det gör att valet av golv blir extra viktigt där. Plastgolv av hög kvalitet är ett riktigt bra val i båda dessa rum. Det håller bra för slag och slitage. Det står även emot väta på ett bra sätt.

Källor:

https://www.golvbranschen.se/rad-riktlinjer/golvguiden/plastgolv/plastgolv-pvc
https://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/test-rad/20150904/ar-mitt-golv-en-halsorisk/
https://www.pergogolv.se/sv-se/artiklar/plastgolv-i-kok-det-ultimata-valet