Meny Stäng

Trägolv

Allt fler intresserar sig för heminredning. Trots att många tillbringar många av de vakna timmarna på annat håll än i hemmet, blir det allt viktigare att trivas när man väl är hemma. Varje detalj spelar roll. Något som verkligen har stor betydelse för helhetsintrycket är valet av golv. Många väljer att lägga in trägolv, åtminstone i vissa rum. I äldre hus finns ofta gamla trägolv under det befintliga golvet. Där kan det vara möjligt att ta bort det golv som lagts över. Med omsorg kan det gamla trägolvet bli en riktig tillgång. Med golv av trä känns hemmet genast mer varmt och ombonat.

Köp trägolv billigt

Många oroar sig inför renoveringen av kostnadsmässiga skäl. Att byta golv är en av de punkter på listan som många tror ska bli riktigt dyrt. Faktum är dock att det inte behöver bli så. Det finns gott om butiker som säljer billiga trägolv. Naturligtvis bör du inte bara se till priset. Prata gärna med de anställda på byggshopen för att få en bra överblick över för och nackdelar. Du vill naturligtvis att ditt nya golv ska vara hållbart och lätt att underhålla.

Att välja rätt golv

När du väljer golv behöver du också ta hänsyn till den estetiska aspekten. Som du säkert känner till ger olika träslag olika utseenden. Du behöver fundera över vad det är för typ av träslag du är ute efter. Många tycker om stilen som ek ger. Ett annat omtyckt val är furu. Valnöt är ett annat populärt alternativ. Naturligtvis finns också samtliga dessa i olika varianter. Vissa golv är vitlackade, andra mattlackade, andra blanka. Alternativen är många. När du ska köpa nytt trägolv finns det med andra ord en del att fundera över. Varje hem är unikt och det gäller att välja något som passar.

Restaurera gamla trägolv

Har du ett gammalt trägolv som du vill behandla och göra fint igen? Det behöver inte alls vara omöjligt eller ens speciellt svårt. Om du inte själv vill eller kan göra det finns hjälp att få. Du kan alltid anlita en hantverkare för att göra jobbet. Om du känner dig bekväm med att utföra arbetet själv kan du naturligtvis göra det.

Ett bra första steg är att slipa golvet. För att kunna göra det behöver du en golvslipningsmaskin. Du behöver naturligtvis inte äga en sådan själv. Det går utmärkt att hyra. Om du anlitar en firma har de också tillgång till maskiner. Innan ett golv slipas är det viktigt att det är rent. Om det finns smuts på golvet kan det förstöra. Du bör därför vara noga med att dammsuga och även moppa golvet innan behandlingen börjar.

När golvet väl är slipat behöver du behandla det för att ge det hållbarhet. Här bör du börja med att lacka golvet. Det finns olika typer av lack, beroende på vilken effekt du vill ha. När golvet väl är lackat måste lacken få torka ordentligt. Därefter kan du olja in golvet. Anledningen är att ett oljat golv blir mer hållbart. Livslängden kan öka markant tack vare denna åtgärd.